Loyal readers

Monday, May 23, 2011

Resepi kek batik yang teramat senang



Requested by Miza through Facebook. And I thought, why not I share it here too. =)

Ini resepi untuk sebungkus biskut meri, agak2agak cukup untuk separuh loyang kek. Memang tak dapat banyak sebab biskut ni akan ditekan-tekan rapat nanti. Nak banyak, pakai 2 bungkus biskut meri dan doublekan sukatan.

Bahan2:

1 bungkus biskut meri (sekeping biskut kepak/patah 4)
1 kotak (kecik) susu dutch lady or brand apa2 ja
4 sudu besar butter
4 sudu besar susu pekat manis
Air panas
Milo secukup rasa. aku suka letak banyak. kasik sembelit.

Cara2:

1. Panaskan susu dutch lady, susu pekat manis n butter dalam periuk ngan api kecik sampai mendidih.
2. Bancuh milo ngan air panas. Kalau suka milo banyak, bancuh sepekat-pekatnya. (bancuh dgn air panas untuk elakkan milo berketul dalam adunan)
3. Campur milo ngan bahan2 dalam periuk. Panaskan sehingga agak2 pekat. Jangan cair sangat, nanti biskut jadi lembik. Biar ada texture pada adunan tu.
4. Lepas dah pekat, tutup api dan biar adunan jadi suam. Masa tengah suam, masukkan biskut meri yang dah dikepak kecik dalam adunan. Kacau sehingga sebati.
5. Masukkan adunan biskut+kuah dalam tupperware. Masukkan sikit2. Buat by layer. Masuk sikit, tekan bagi rata. Then masuk lagi. Jangan sampai ada ruang banyak sangat. Kalau ruang banyak, nanati bila potong, biskut/kek hancur.
6. Sejukkan atas meja. Bila dah sejuk, masuk dalam peti ais 2-3 jam. Nak kasik dia melekat/melekit sikit. Hidang sejuk atau tak sejuk. Aku suka tak sejuk.

p/s: Kalau jenis yang suka kurang biskut dan lebih kuah, boleh doublekan bahan2 pakai sebungkus biskut. Resepi ni sangat senang dan flexible. Ikut selera sendiri ok.

Selamat mecuba! =D

No comments:

Post a Comment

Love Notes