Loyal readers

Thursday, September 27, 2012

Review: Majlis Persandingan Syafiq + Syafiqah

Assalamualaikum! Semalam datang seru nak tulis review sikit2 pasal majlis akad nikah dan persandingan kami yang berlangsung 27 Mei 2012. Lambatnya baru nak buat review, kan? Sori ye, saya sibuk dan malas. Boleh gitu? Heheh.... Kalau post sebelum ni bebel pasal majlis akad nikah, post ni nak bebel pasal majlis persandingan sebelah pihak perempuan pulak. Yang mana yang redundant tu, saya letak link saja dan boleh refer post sebelumnya, okay. :)


MusArtworks juga adalah photographer untuk post-wedding kami. Sesi post wedding ni ditaja sepenuhnya oleh diorang sebab saya menang contest ini. Thanks geng! Tapi pasal pos-wed tu, kita cerita entry lain okay. Review photographer boleh tengok sini 


Videographer: Hizami Aziz Studio

Ini adalah preview wedding kami. Kalau nak tengok preview video make-up, boleh tengok di sini

video


Make-up saya boleh katakan, okay sahaja. Sebab? Masa akad nikah pagi tu, saya rasa pipi saya terlalu merah. Kawan-kawan cakap okay je, nampak natural. Tapi saya tak puas hati jugak. So lepas akad nikah, untuk majlis bersanding, saya touch-up sendiri, Naturalkan bahagian pipi supaya nampak lebih bronze dari merah. Baru puas hati lepas tu. 


Persalinan lelaki + Perempuan: Yujie Touch Wedding Creations

Dress ini saya design sendiri, pilih material sendiri dan minta Yujie buatkan. Perlu bayar extra sikit untuk baju baru yang design sendiri. Tapi yang untungnya, belum pernah ada orang pakai lagi, dan boleh design ikut yang kita mahu. Disebabkan saya sangat minta lace dan pearls, jadi baju ni memang guna 100% lace dari Indonesia, dan perhiasan perls penuh di dada, tangan, kaki kain dan belakang jubah. Konsepnya adalah jubah modern. Bab baju ni, okay, saya puas hati. Alhamdulillah.


Pelamin & bilik pengantin: Yujie Touch Wedding Creations

Masih tak berpuas hati sampailah hari ni. (Tapi saya suka pelamin ni sebab simple & sweet). Tapi masih tak puas hati jugak dengan customer service diorang. Kenapa? Review di sini


Bridesmaids

Bridesmaids ni semua kawan-kawan sekolah saya. Since Form 1 dah berkawan baik. Walaupun ada yang pindah sekolah lepas Form 4, tapi kami masih keep in touch. Mesti akan jumpa jugak setiap tahun. Baju bridesmaids pulak, saya belikan kain pasang dan diorang jahit sendiri ikut feshyen yang diorang nak. Kebetulan semua jahit baju kurung! Design kain tu, suami saya yang pilihkan sebab nak warna lemut putih+pink. Tapi sebab tak jumpa yang best, jadi kami suami pilih yang ada warna-warni sikit, tapi masih tema putih. Comel kan diorang? Bridesmaids hari tu ada 8 orang. 6 kawan-kawan, my sister & my cousin. Sepatutnya kawan2 tu ada 10 orang semuanya tapi ada yang busy dan tinggal jauh, tak dapat attend wedding hari tu. Tambah pulak, ramai kawan-kawan sekolah yang memang satu geng datang mngandam tengah hari tu, sebelum pengantin lelaki sampai. Kalau ada duit, memang dah beli baju untuk setiap orang kot! Seronok dapat bersama kawan-kawan dunia akhirat masa hari bahagia kita, kan? 


Okay, dah puas bebel lah. Enjoy the pictures from our special day!




















 







Wednesday, September 26, 2012

Review: Majlis Akad Nikah Syafiq + Syafiqah

Assalamualaikum...Ni adalah long overdue post tau. Majlis Akad nikah kami pada 27 Mei 2012. Tak ada masa nak buat review lepas kahwin sebab asyik ke sana ke mari dengan kerja dan perkahwinan long distance Kedah-Johor. Simple review boleh kot? :)


Superb photographer. Sangat sempoi dan senang nak di bawa berbincang. Base di Pahang, jadi b2b yang berminat nak hire diorang perlu tambah accomodation dan travel fee. Saya belikan tiket flight untuk diorang hari tu. Sebab apa? Sebab minat sangat dengan hasil kerja diorang, jadi saya tak kisah berhabis lebih sikit. Rajin, friendly & flexible. Highly recommended.



Videographer ni saya jumpa masa survey second photographer. Mungkin Allah sudah permudahkan, jadi Alhamdullilah sangat bila saya tanya ada buat videographer ke tak, Hizami cakap boleh buat. Tapi last-last tak ada second photographer pun sebab team photographer dah hantar 2 orang photog. Team Hizami  memang mantap, di hari kejadian diorang datang 4 orang. Dia bawak sekali dengan kawan, adik & lecturer dia! Memang wow. Komited & Perfectionist. Base di Jitra. Cuma video siap lambat sikit sebab dia sambung buat PhD, huhu...Takpe, sabar separuh dari iman.

video


Andaman saya pada hari tu. Terus-terang saya cakap, saya tak puas hati sangat. Masa bayar, janji manis macam-macam. Saya bayar cash 2.6K kat dia masa buat booking okeh! Ambil pakej pelamin, make-up (perempuan shj), baju sepasang (buat baru) dan bilik pengantin. Pakej yang eclusive punya, bukan yang biasa-biasa. Janji 3 hari sebelum majlis, pelamin akan confirm siap dah. Tapi hakikatnya, 2 jam sebelum majlis nikah baru dia datang buat. Bayangkan, pagi 2 jam sebelum nikah, pelamin baru nak pasang. Bukan nak tabur pasir kat periuk nasi orang, cuma saya nak cerita pengalaman takut kalau ada yang terkena. Malam sebelum kahwin memang parents + makcik2 dah marah2 sebab pelamin belum siap. Agak-agak saya tidur ke tak malam sebelum kahwin tu, sedangkan tahu pelamin yang nak bersanding esok tu belum siap? Bad service, janji manis di mulut saja. Hati-hati sapa yang book dengan diorang ni.


Persalinan nikah lelaki + perempuan: Sendiri

Untuk persalinan lelaki + perempuan, kami buat baju sendiri. Sebabnya, kami nak simpan baju tu buat kenangan sampai hari tua nanti. Lagipun, saya buat baju kurung biasa saja, jadi saya dah recycle semula buat baju raya. Suami pun pakai baju melayu saja. Simple, affordable & yang penting, boleh simpan. Kain baju lace saya dibeli online dari Indonesia. Nak pergi Bandung beli sendiri, memang tak sempat. Kain baju suami pula beli di Nagoya saja. Kain satin kosong yang lembut & sejuk. Tema persalinan nikah kami masa tu, honey. Warna kuning cair. Veil labuh tu, saya beli online. Veil kosong dengan patch lace saja. Saya upah jahit manik, manik putih + manik kuning + pearls. Hasilnya, memang superb! Handbouquet nikah pun saya buat sendiir. Beli 'holder' yang dah siap dengan span, kemudian saya cucuk saja bunga. Dapat mana bunga ni? Bunga yang buat hantaran tunang dulu! Recycle balik, tak ada orang yang perasan pun. Last touch, tambah crystal baby pink + bright pink nak bagi naik seri bunga yang aklernya lembut tu. Kemudian saya tambah crystal pink lembut bercorak bunga di bahagian depan supaya nampak exclusive. Lastly, ikat riben pink lembut + pink terang, juga lebihan deco hantaran tunang. Siap!


Okey, dah habis membebel, mari tengok gambar sekitar majlis akad nikah Syafiq + Syafiqah. Enjoy!


 












 

Saturday, September 1, 2012

Post Raya yang bukan bercerita tentang Raya

Assalamualaikum readers. Tahun ni pertama kali saya beraya di rumah mertua. Sebelum ni memang pernah beraya di perantauan, semasa tengah belajar di New Zealand. Tapi rasa lagi sedih bila beraya di Johor sebab masih beraya di Malaysia, cuma tak bersama family di Kedah. :(

Post ni bukan nak cerita tentang pengalaman raya atau kenangan raya. Post ni cuma nak kongsi tentang problem saya masa Hari Raya lepas. Saya rasa ramai B2B bloggers yang lain pun mungkin mengalami perkara yang sama.

Semasa bersalaman di Hari Raya, saya tak pasti sisapa yang saya boleh bersalaman, dan siapa yang tak boleh. Kadang-kadang saya salam, kdang-kadang tak salam. Contohnya, suami saya boleh bersalam dengan makcik dia. Tapi saya tak boleh salam dengan suami makcik dia tu. Baru la saya tau. Sebab hari tu saya salam ja semua. Ye la, nanti tak salam takut orang ingat kita sombong pulak. Tambah pulak, baru first time raya dengan family baru. Tapi lepas ni, sebab saya dah buat kaji selidik, dan dah tahu mana yang halal mana yang haram, InsyaAllah akan diperbetulkan perbuatan ni.

Kat bawah ni saya share gambar yang dapat dari Google untuk perkongsian bersama. 



InsyaAllah, lepas ni boleh praktikkan yang betul. Saya masih belajar, jadi kesilapan memang tak dapat dielakkan. Kita cuma berusaha dan bertawakkal ke arah keredhaan-Nya.

Harap post ni dapat membantu orang lain jugak. :)

Saturday, August 25, 2012

Please vote!!!



Dear B2B Bloggers,

We are currently looking for a wedding photographer for our Johor reception, and we want to try our luck with this contest (so we can save moneyh!)

Do help us vote! Just 2 simple steps.



Thank you! :)


P/S: All votes will be counted. Thank you for your help! Semoga Tuhan akan membalas jasa kamu. :)