Loyal readers

Wednesday, December 7, 2011

Stunning Me!! by Qaseh Elyn

P/S: Saya terpanggil untuk menyambung post sticky note ini dengan terjemahan dalam Bahasa Melayu. Anda boleh pilih anda lebih selesa nak baca yang mana, okies? :)

*Entry in English*

Attention! This is a sticky post. Thank you.

I joined a competition by Qaseh Elyn where she is giving away veil+inner to 3 lucky brides-to-be! I guess I might as well try my luck and if Allah permits, Elyn might choose me as the winner, and I'll get my dream veil for my wedding in 2012! Amin, Ya Rabbal Alamin...Teacher Syafiqah needs to cut cost on the wedding because she has a small salary only...

Hello! I am a contest badge from HERE!

The terms and conditions of the contest, if you are interested too.

My dream wedding scarf+veil. That is a very serious topic to be discussed, especially among girls. As for my wedding scarf+veil, I always loved the ones that look different than the others. But let's look at the two items separately first. 

1. Scarf/inner

Now let's discuss about the scarf/inner. I prefer something that is not similar to what I wear to work or when going out everyday. Not tudung bawal, not tudung syria, not tudung express. I want something unique, something extraordinary, something magnificent! Something that people will see me in and say... "Ahhhh...cantiknya...tudung dia." Haha! Okay okay I do want people to think I'm pretty when I wear my dream veil. *blushing* For the scarf, I want the edge of the scarf/inner to be filled with flowery fabrics, or as we say it in Malay, 'kerawang'. Maybe something like these:
 
2. Veil


As for he second but equally important item, the veil, I always dream of a beautiful big fairytale wedding. I mean, no, I don't want a pumpkin carriage or my future husband to ride on a horse. I just want a white wedding. I want to be the Cinderella on my wedding day. Actually my favourite Disney Princess is Aurora from Sleeping Beauty, but... Eh, I'm out of topic already. Sometimes I think I talk too much, especially when I'm in class. Poor students...

Back to the veil. I adore simple yet elegant veils, especially the long ones. Reallyyyyy long ones, the one that you sit down and people can accidentally walk over it. I think they are called the chapel veil or something like that. It doesn't have to be full with beads or 3D flowers feathers or whatnot. A simple veil will suffice. I like simplicity and tidiness, so I want the veil to reflect my personal values. Worn with elaborated scarf with 'kerawang', it'll be a perfect combination!! And I won't be needing any tiara. Ka-ching! Save some money!

The design of the veil, like I mentioned earlier, should just be simple yet elegant. A little 'kerawang' at the edge to make it look sweeter, not too full, not too plain. And the material should be soft and smooth chiffon, like my sister's hair after using Rejoice shampoo. "Seperti rawatan minyak panas", they say. Okayyyy, back to the veil. It should look something like these:

Looking at the portfolio in the website of Elyn Creation, I believe Elyn can make my dream come true. I have no doubt that she can make a veil this beautiful, this unique, this magnificent. Wheather she will choose me as the winner or not, that is entirely up to her, right Elyn? *wink wink*  :D

Sebarang pertanyaan bole emel terus ke Elya di elyncreation@gmail.com. She makes the most beautiful things you have ever seen.


*Entri dalam Bahasa Melayu*

Perhatian! Ini adalah 'sticky post'. Terima kasih.

Saya sertai pertandingan oleh Qaseh Elyn dimana beliau akan menghadiahkan layah+inner kepada 3 orang bakal pengantin yang bertuah! Saya rasa alang-alang saya patut mencuba nasib dan kalau diberkati Allah, Elyn akan pilih saya sebagai pemenang dan saya boleh dapat layah perkahwinan impian saya! Amin, Ya Rabbal Alamin...Cikgu Syafiqah perlu jimat kos kahwin sebab gaji dia kecik saje...

Hai saya adalah 'badge' pertandingan dari SINI!

Syarat dan terma pertandingan, jika anda berminat juga.

Tudung+layah impian perkahwinan saya. Satu tajuk yang serius untuk diskusi, terutamanya sesama wanita. Bagi saya, saya sukakan tudung+veil yang tampak lain dari yang lain. Tapi, mari kita lihat 2 item ni secara berasingan dulu.

1. Tudung/inner

Sekarang mari bincang pasal tudung/inner. Saya inginkan sesuatu yang berbeza dengan apa yang saya pakai ke tempat kerja atau bila keluar tiap2 hari.Bukan tudung bawal, bukan tudung syria, bukan tudung ekspres. Saya mahukan seusatu yang unik, yang luar biasa, yang menakjubkan! Sesuatu yang bila orang nampak saya pakai, orang akan cakap... "Ahhhh...cantiknya...tudung dia." Haha! Okay okay Saya nak orang rasa saya cantik masa pakai layah impian ni. *malu* Bagi tudung pula, saya mahukan tepi atau sisi tudung/inner dijahit dengan fabrik bercorak bunga-bunga atau berkerawang. Mungkin sesuatu seperti ini:


2. Layah

Bagi item kedua yang sama pentingnya, layah, saya selalu impikan perkahwinan yang bagaikan kisah 'fairytale'. Maksud saya, saya bukan nak kereta labu atau bakal suami saya naik kuda. Saya cuma mahukan perkahwinan yang serba putih. Saya nak jadi Cinderella pada hari perkahwinan saya. Sebenarnya watak Puteri Disney yang paling saya suka ialah Aurora dalam Sleeping beauty....tapi...Eh, saya dah keluar topik dah. Kadang2 saya rasa saya cakap banyakkkk sangat, terutamanya bila dalam kelas. Kesian pelajar kena bebel ngan saya...

Berbalik kepada layah. Saya suka layah yang simple tapi elegan, terutamanya yang panjang. Yang sangatttt panjangggggg, yang orang boleh terpijak bila kita duduk. Saya rasa namanya 'chapel veil' kot.Tak perlu penuh dengan manik atau bunga 3D atau bulu-bulu. Yang simple dah cukup. Saya sukakan simple dan kemas, jadi saya mahukan layah tu menggambarkan keperibadian saya. Kalau pakai dengan tudung yang penuh kerawang, mesti jadi kombinasi yang sempurna! Dan saya tak perlu lagi pakai tiara. Ka-ching! Jimat duit!


Design layah, macam saya cakap tadi, perlu simple tetapi elegan. Sedikit kerawang kat hujung untuk tampak manis, tak terlalu penuh, tak terlalu kosong. Dan bahan haruslah chiffon lembut, macam rambut adik saya lepas pakai shampoo Rejoice. "Seperti rawatan minyak panas", katanya. Okayyyy, kembali ke layah. Mungkin macam ni:

Tengik portfolio dalam website Elyn Creation, saya percaya Elyn boleh jadikan impian saya satu kenyataan. Saya yakin beliau boleh buat layah yang cantik, unik dan menakjubkan macam ni. Tapi sama ada beliau pilih saya sebagai pemenang atau tidak, semua tu terserah pada beliau, betul kan Elyn?*wink wink*  :D

Sebarang pertanyaan bole emel terus ke Elya di elyncreation@gmail.com. Dia dah buat macam-macam yang cantik sangat!



5 comments:

  1. all the best ye!

    do come, visit & be our follower at http://blurplediary.blogspot.com/

    do keep in touch =)

    ReplyDelete
  2. Thank you for the wishes ladies...good luck to all of us! :)

    ReplyDelete
  3. Wah . comel entri ni . Gud luck dear !
    btw, follow me back ye .
    ceritabakalpengantin.blogspot.com
    ^___^

    ReplyDelete

Love Notes